Souvenirs van een reizende fotograaf

Souvenirs van een reizende fotograaf

                 Uitnodiging
PETER VAN DEN BRAKEN CENTRUM
  Souvenirs van een reizende fotograaf
       19 januari t/m 10 maart 2019

Miniatuur uit India

Tintype uit VS

Prentbriefkaart uit Algerije

Graag nodigen wij u uit voor de expositie ‘Souvenirs van een reizende fotograaf’: miniaturen, prenten en oude fotografie uit de collectie van Theo Derksen (1954). Het zijn souvenirs van reizen door China, India, Japan, Noord-Afrika en Noord-Amerika die hij maakte voor zijn fotografieprojecten.
In India kocht hij hindoeïstische prenten en miniaturen uit de negentiende eeuw of ouder, met voorstellingen uit het leven van Krishna. Uit China en Japan toont hij enkele negentiende-eeuwse foto’s (albuminedrukken, al of niet met de hand ingekleurd), die destijds werden vervaardigd voor de Europese reizigers die er reisalbums mee samenstelden. In de Verenigde Staten verzamelde Derksen zogenaamde tintypes, in Nederland ferrotypieën genoemd. Het zijn fotoafdrukken op plaatijzer die vooral in Noord-Amerika populair waren vanaf de jaren zestig van de negentiende eeuw tot begin twintigste eeuw. Daarnaast toont Derksen prentbriefkaarten met fotografische afbeeldingen uit Noord-Afrika van voor 1905. Deze werden door Fransen die in de koloniën woonden naar familie en vrienden in Frankrijk verstuurd.
De verzameling van Theo Derksen geeft een beeld van hoe kunstenaars en fotografen in vroeger tijden hun wereld zagen en vastlegden.
De expositie is te zien van zaterdag 19 januari tot en met zondag 10 maart 2019.

U bent van harte welkom!

Met vriendelijke groet,
Hanneke Pisa en Truus Prozée


Peter van den Braken Centrum Openingstijden:  zaterdag en zondag 14.00 – 17.00 uur
Heezerweg 2                                      www.petervandenbrakencentrum.nl
6029 PP STERKSEL                           info@petervandenbrakencentrum.nl
                                                              tel. 040 - 226 60 19 / 06 - 30 16 50 12