Cornelis le Mair

Cornelis le Mair

Cornelis le Mair (1944)

Cornelis le Mair is bekend als fijnschilder die werkt in de stijl van de zeventiende eeuw. Hij beheerst als een van de weinige hedendaagse kunstenaars nog het ambachtelijke schilderen. Zijn landschappen, zeestukken, portretten, stillevens en naakten ademen een zeventiende-eeuwse sfeer, hoewel een aantal portretten herinneren aan de stijl van de Pre-Raphaelieten.

Vooral zijn stillevens getuigen van groot vakmanschap vanwege de ‘stofuitdrukking’: verschillende materialen als brons, glas, hout, bloemen en etenswaren weet hij treffend weer te geven.

Na een kort verblijf aan de kunstacademie in ’s-Hertogenbosch vertrok hij in 1965 naar Antwerpen om zich aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te bekwamen in het ambachtelijke schilderen. In 1973 vestigde hij zich als zelfstandig schilder net buiten Eindhoven.

Midden jaren negentig ging hij op aanraden van Leo Pisa in de omgeving van Eindhoven het nog karakteristieke Brabantse landschap met oude boerderijen schilderen. Hiervoor hanteerde hij een losse, impressionistische schildertoets.